Tekstiseikkailu Lähes sataprosenttisesti parratonta pohdintaa valitsemistani vallitsevan kulttuurin yksityiskohdista.

Mitä on Compton?

Legendaarisen hip-hop- ryhmän N.W.A:n (Niggaz Wit Attitudes) ympärille perustuvan elokuvan Straight Outta Compton traileri julkaistiin Youtubessa helmikuussa 2015, noin puoli vuotta sitten. Kuten monta kertaa aikasemminkin, olin välitön mainoksen uhri; Straight Outta Comptonin traileri on yksi parhaista näkemistäni trailereista, ja tein nopean päätöksen painua valkokankaan ääreen heti kun se vain olisi mahdollista. Elokuva tuli ensi-iltaan Yhdysvalloissa viime perjantaina, 14.8.

Ei se pelkkään traileriin jäänyt; Straight Outta Compton on yksi parhaista elokuvista mitä olen nähnyt pitkään aikaan, varmasti yksi tämän vuosikymmenen tärkeimmistä musiikkielokuvista sekä ikkuna 80- ja 90-lukujen Los Angelesiin, joiden vaarallisimmat lähiöt ovat lukuisten luodinkantamien päässä Töölössä koko ikänsä asuneen ja hyvässä perheessä kasvaneen elokuvanörtin todellisuudesta. Kulttuuri ja taide avaavat mieltä, vai mitä?

80-luvun Compton Los Angelesin piirikunnassa on yksi amerikkalainen esimerkki siitä, kuinka epätasan nallekarkit voidaan jakaa; kaupunki tunnettiin yhtenä Yhdysvaltojen vaarallisimmista kaupungeista, jossa aseet ja huumeet ovat olleet liian iso osa sekä arkea että viikonloppuja. Viisi paikallista nuorta miestä aloittivat tämän arjen riemujuhlan levyttämisen, kertoen mietteensä virkavallasta ja Comptonista yleensä. Syntyi kokoonpano N.W.A, syntyi Straight Outta Compton- albumi ja syntyi ilmiö, joka eläisi vuosikymmeniä eteenpäin. Tunnetuimman N.W.A-albumin nimeä kantava elokuva kertoo tämän ilmiön synnystä, sen lieveilmiöistä, siitä miten se vaikutti aikansa Yhdysvaltoihin ja miten se elää nykyään, samalla sivuten muun muassa vuoden 1992 Los Angelesin niinsanottua Rodney King- mellakkaa.

Sekakäytän lähes päivittäin suomalaista metallimusiikkia ja räppiä, ja N.W.A oli minulle tuttu ennestään. Elokuva valaisi kuitenkin montaa asiaa, kuten yhtyeen vaikutusta tuleviin artisteihin; jäsenistöstä Ice Cube ja yhtyeen biiteistä vastannut Dr. Dre saattavat olla tuttuja nimiä, mutta N.W.A:n synty on vaikuttanut myös sellaisiin nimiin kuin Tupac Shakur, Snoop Dogg, Eminem, 50 Cent ja lukuisiin muihin artisteihin. Straight Outta Compton- albumin toisen raidan nimi on Fuck Tha Police, johon kiteytyi vuosien kiukku kovakätistä virkavaltaa kohtaan. Arvatkaa, mitä iskulausetta mielenosoittajat vajaa vuosi sitten huusivat New Yorkissa reaktiona Fergusonin mellakoille ja poliisin toiminnalle vähemmistöjä kohtaan? Annan vihjeen; se oli jotain muutakin kuin ”meillä on unelma”.  

Ice Cube on tehnyt musiikkia koko ikänsä N.W.A:sta lähtien. Hän myös kunnostautui nopeasti elokuvamaailmassa; herralta löytyy useita natsoja näyttelyn, käsikirjoittamisen ja tuotannon saroilta. Dr. Dre puolestaan on vaikuttanut musiikintuotannossa samalla pyörittäen omia virityksiään, kuten perustamalla oman kuulokemerkin, jonka Apple osti vuonna 2014. Tämä teki hänestä maailman rikkaimman rap-artistin. Hän julkaisi vastikään uuden albumin, Compton, jota fanit ovat odottaneet perfektionistilta musiikkituottajalta 16 vuotta. Hetki siinä meni.

Takaisin asiaan, eli miksi Straight Outta Compton on niin hyvä elokuva?

Monet katsojat osaavat sanoa milloin elokuva oli liian pitkä tai muuten rakenteeltaan falski. Tämän pirulaisen kesto on 2 tuntia ja 27 minuuttia, eikä elokuvassa ollut yhtään turhaa kohtausta. Kaikella oli paikkansa ja merkityksensä osassa tarinaa.

Kuten moni muukin ohjaaja, F. Gary Gray on saanut pohjansa musiikkivideoista, tehden yhteistyötä Cypress Hill- yhtyeen, Outkastin sekä itse Ice Cuben kanssa. Hän on kasvanut Los Angelesissa, eläen omaa nuoruuttaan vain muutaman mailin päässä Comptonista N.W.A:n synnyn aikaan; hän tuntee aiheen ja alueen ja on nähnyt läheltä vuoden -92 mellakoinnin.

Kuvaus muistuttaa näyttävää rap-videoita, jossa tarinalle uskollista kuvaa viedään rennosta läpänheitosta raskaan kautta raastavaan ja salamannopeasti huumeisiin ja tisseihin kiertueiden hotellihuoneissa, kuvan näyttäessä samalla hemmetin hyvältä.

Näyttelijät tekevät mahtavaa työtä eläessään ukkojen välistä veljeyttä ja skismoja. Freud voisi sanoa sanasen nuoren Ice Cuben näyttelijävalinnasta; häntä näyttelee Ice Cuben poika, O’Shea Jackson Jr. Hän ei ainoastaan näytä täydelliseltä kopiolta isästään nuorempana vaan tekee erinomaisen roolisuorituksen. Isi on kertonut olevansa ylpeä.

Myönnän tekeväni hieman kusipäisen tempun: en haluaisi kehua elokuvaa liikaa. Turvallisempaa on hilata odotukset alas aiheuttamatta kellekään pettymystä. Sama pätee lipputulojen arviointiin; Universal arvioi aikaisemmin tällä viikolla Straight Outta Comptonin tekevän suunnilleen 25-29 miljoonan dollarin lipputulot avausviikonloppuna. Elokuva pisti tauluun 24 miljoonaa pelkästään perjantaina, ja uusimman arvion mukaan avausviikonlopun lipputulot voisi nousta liki kuuteenkymmeneen miljoonaan.

Straight Outta Comptonin budjetti oli 29 miljoonaa taalaa.

Straight Outta Compton on hyvä esimerkki siitä, miksi elokuvia tehdään, miksi niitä katsotaan ja mikä siinä on niin siistiä; se vei minut vieraalle alueelle, se viihdytti, opetti, nauratti, itketti ja lopuksi riisui kaikista ajatuksista. Me ei voida koskaan tietää, mitä on Compton. Voimme vain yrittää ymmärtää.

 

IMDB:                 http://www.imdb.com/video/imdb/vi2333454617

TRAILERI (NSFW, työt ja lapset syrjään kun katsotte):           https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tein joskus muinoin IS:n urheilukolumnin otsikolla Staright outta Compton... Mutta se olikin tennistä pelaavista Williamsin kaksosista. Serena ja Venus ovat Comptonin omia tyttöjä.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa